Werk-privé balans



Werk-privé balans betekent voor iedereen iets anders. Het concept is dus op meerdere manieren te interpreteren. De definitie van werk-privébalans die ik hier hanteer is: je tijd op een dusdanige manier verdelen dat je zonder stress aan zowel privé als aan werk voldoende aandacht aan geeft en je lekker in je vel zit.

Waarom is dit belangrijk? Als je te lang teveel werkt, is dat niet alleen slopend voor je lichaam en brein, maar je partner, gezin of familie zal er op den duur ook niet blijer van worden. 

Methodieken voor bewaken of verbeteren van de balans

Er zijn diverse methodieken voor het bewaken of herstellen of verbeteren van je werk-privébalans. 

  • Segmenteren en afkoppelen; maak een heldere scheiding tussen je werktijd en je privétijd. Kies voor een bewust en duidelijk STOP-START moment. Stop met werken, start met privé 
  • Maak een tijdsindeling die al jouw behoeften dient: tijd voor jezelf, tijd voor sport/beweging, voor maaltijden, rust, ontspanning en ontwikkeling, je gezin, familie en vrienden en natuurlijk tijd voor je bedrijf. Maak eventueel een onderscheid in wanneer je aan je bedrijf werkt, aan je team, aan je klanten en wanneer je in het bedrijf werkt. Dit laatste natuurlijk alleen als dat nodig is
  • Werk in blokken; een blok voor e-mail, en blok om je telefoontjes te doen, een blok voor creatief werk, een blok voor . Hoe meer je in blokken werkt, hoe minder tijd je verspilt aan het veranderen van type werk, hoe meer tijd je overhoudt voor andere dingen als ontspanning, rust, jezelf en je gezin
  • Doe minder. Maak scherpe keuzes in wat bijdraagt aan je leven en wat afleidt

Aanleren van nieuw gedrag

Nieuw gedrag aanleren gaat het snelt als je het dagelijks vertoont. Het makkelijkste om dagelijks nieuw gedrag aan te leren is door slimme anker momenten te kiezen. Een anker moment is dus het koppelen van een handeling aan een moment of aan een andere handeling.

Een aantal ankermomenten die kennen we al. Zoals tandenpoetsen voor het slapengaan en tandenpoetsen na het opstaan. Tanden poetsen is een dagelijkse handeling die we koppelen aan een moment. Als je het huis poetst, is het bijvoorbeeld logisch om ook de handdoeken te verschonen en de badmat. 

Nieuwe anker momenten installeren. Nu je dit weet kun je bewust nieuwe dingen aan elkaar gaan koppelen.

De geen-7-methodiek

Bij het maken van keuzes van wat je wel en niet gaat doen, kun je de geen-7-methodiek inzetten. Hoe werkt het? Als je een beslissing moet nemen of je iets wel of niet zult doen, geen dan een cijfer tussen 0 en 10 daaraan. En je mag geen 7 geven! Is iets een 6 of lager, doe het niet. Krijgt iets een 8 of hoger, dan wel. 

Oefening: maak een niet-doen lijst

Maak eens een lijst van wat je allemaal niet meer wilt doen. Dat werkt erg verfrissend.

‘Do less, better’ - Tony Crabbe

Meest recente posts

Ontvang (twee)wekelijks videotips met tools voor een krachtige balans

In de kijker